Om deze site volledig te kunnen bekijken even dit: zorg dat u de nieuwste flash player geďnstalleerd heeft (op dit moment versie 8). De plugin kunt u onder andere vinden via deze link: Klik hier Deze is gratis te downloaden van internet.


 
  • Willie Scheffer, die uit een echte ‘kermisfamilie’komt, bij zijn carrousel, dat al in 1840 werd gebouwd.
 
 

Kermisexploitant carrousel in Waarle:

Onze draaimolen is de oudste die nog werkt in Nederland .

 
 

(Door onze correspondent Joep Verhoeven)

De Waarlese kermis, die zaterdag begint, heeft dit jaar een bijzondere attractie in de vorm van een authentieke draaimolen uit de vorige eeuw. “Le Grand Carrousel, om maar eens een vakterm te gebruiken”, zegt de eigenaar/beheerder Willie Scheffer uit het Limburgse Buchten.
“De draaimolen dateert uit 1840 en is de oudste die in Nederland nog in werking is”, vertelt Scheffer. Van oorsprong werd de draaimolen door ččn paard aangedreven. Als het beest moe was werd het vervangen door een ander paard, Zo wisselden de dieren elkaar af.
Scheffer is natuurlijk wel met zijn tijd meegegaan, en de aandrijving is nu elektrisch.
Ook aan de draaimolen zelf zijn verschillende dingen veranderd: de houten mast is vervangen door een metalen en de gondels zijn vervangen door nieuwe gondels.“Ik heb ook wat concessies moeten doen in de vorm van enkele moderne vervoermiddelen,

  dat vindt de jeugd van tegenwoordig leuk”, zegt Scheffer, “maar de acht houten paarden zijn nog helemaal origineel. Dat geldt ook voor de panelen en de rabatten, dat zijn de doeken die boven in de draaimolen hangen. En ook het schilderwerk is in de originele Lodewijk de Vijftiende stijl opgeknapt. Ik heb heel lang gezocht naar iemand die dat kon, en uiteindelijk heb ik in Antwerpen een goede schilder gevonden, die het helemaal met ’t penseel gerestaureerd heeft”, zegt Scheffer.
Ook het draaiorgel dat voor de muziek zorgt, mag er zijn. Het is een Wellerhausorgel dat gemaakt is in 1913 en het komt uit een luchtschommel die tot 1956 door de familie Scheffer geëxploiteerd werd. “soms komen mensen van verre om nog eens de nostalgische klanken van een orgel , dat vooral deuntjes uit de jaren twintig speelt, te beluisteren”, weet Scheffer.
De familie Scheffer is trouwens op de Nederlandse en Belgische kermissen geen onbekende.
Al vijf generaties lang staat deze familie op de kermis en de zesde generatie staat klaar om het bedrijf over te nemen: “mijn zoon heeft nu een eigen attractie”, zegt Scheffer, “maar zo gauw als wij ermee stoppen, neemt hij de draaimolen over, dat staat inmiddels vast”.
 
 
Om deze site volledig te kunnen bekijken even dit: zorg dat u de nieuwste flash player geďnstalleerd heeft (op dit moment versie 8). De plugin kunt u onder andere vinden via deze link: Klik hier Deze is gratis te downloaden van internet.